Werkwijze
Kennismaking
Na een kennismaking met u wordt in één of enkele gesprekken een inventarisatie van de problemen gemaakt. Besproken wordt hoe het verdere verloop van de behandeling eruit zal zien. Dit kan advisering, onderzoek of therapie inhouden.Tijdens deze gesprekken zal ook de regiebehandelaar eenmalig aansluiten om een goede indicatie te kunnen stellen voor de zorgzwaarte (aantal gesprekken) en het behandelplan. Het aantal gesprekken hangt af van de aard en de ernst van de problematiek. Dit kan zeer kort zijn als het om een beperkt advies handelt of wat langer bij zwaardere problemen. Een gemiddelde therapie bestaat uit 5 tot 15 gesprekken. Het behandelplan is de wijze waarop uw hulpvraag het best beantwoord kan worden middels gesprekstherapie. Het behandelplan wordt met u in goed overleg vastgesteld door uw behandelaar aan het begin van het traject en de voortgang regelmatig met u geëvalueerd.
Vergoeding Psychologische Zorg
Per 01 januari 2008 is de Geestelijke Gezonheidszorg opgenomen in de Basisverzekering.
Dat betekent dat iedereen met een ziektekostenverzekering in Nederland een aantal gesprekken bij een geregistreerde GZ-psycholoog (in opleiding) , klinisch psycholoog of psychotherapeut gedeeltelijk vergoed krijgt in de basisverzekering. Het aantal gesprekken wordt bepaald op indicatie van verwijzer (huisarts, bedrijfsarts of specialist) in samenspraak met de zorgverlener.
Vanaf 2014 is er sprake van een indicatie voor één van 3 vormen van Geestelijke Gezonheidszorg
Huisartsenzorg met praktijkondersteuning GGZ
Generalistische Basis GGZ
Specialistische GGZ
Als de huisarts u onvoldoende zelf kan helpen en u verwijst in verband met een indicatie voor psychische problematiek dan schatten de psychologen van onze praktijk op basis van een eerste kennismakingsgesprek in of u in aanmerking komt voor Basis GGZ Kort, Basis GGZ Middel , Basis GGZ Intensief of Specialistische GGZ.
Basis GGZ Kort : voor klachten met een lichte ernst, licht risico en niet complex (1 tot maximaal 5 gesprekken) Basis GGZ Middel: voor matig ernstige klachten een licht/matig riscico en weinig complex (6 tot 8gesprekken) Basis GGZ Intensief: voor ernstige klachten, laag/matig risico en weinig complexiteit (9 tot 12 gesprekken).
Specialistische GGZ: voor ernstige klachten met een matig risico en complexe problematiek (b.v. wanneer er sprake is van een gediagnostiseerde stoornis in de persoonlijkheid).
De vergoeding vindt plaats door de zorgverzekeraar, zonder eigen bijdrage maar wel met aftrek van het verplicht eigen risico (€ 385,-)
De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van:
- Of er een contract is tussen de ziektekostenverzekering en de psychologenpraktijk
- De polisvoorwaarden van de door u afgesloten ziektekostenverzekering.
In de regel geldt een vergoeding voor de gesprekken tussen 50% en 100 % (na aftrek eigen risico). Er is jaarlijks slechts eenmalig vergoeding voor een psychologisch traject (kort, middel of intensief)
.