Vraag & antwoord

Om het u makkelijker te maken vindt u onderstaand een overzicht van veelgestelde vragen. De antwoorden helpen u wellicht al een eind op weg.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?
Een psychiater is een arts, die na zijn opleiding tot basisarts een specialisatie-richting heeft gevolgd in de psychiatrie. Een psycholoog heeft een universitaire studie in de (klinische- of ontwikkelings-) psychologie afgerond en is gedragswetenschapper.

Een psychiater werkt doorgaans in een psychiatrische instelling met patiënten die lijden aan een psychische ziekte (depressie, schizofrenie, psychose) en schrijft medicijnen voor.

Een psycholoog werkt doorgaans met niet zieke mensen, die wel zelf verantwoordelijk zijn voor hun handelen, maar (psychische) problemen ervaren.

Hoe kan een psycholoog mij helpen?
Een psycholoog luistert goed naar u en geeft u de ruimte en de aandacht om uw verhaal kwijt te kunnen bij een objectieve en onafhankelijke professional.

Daarenboven helpt een psycholoog u om afstand te nemen van uzelf, door u een spiegel voor te houden. Deze afstand en het overzicht zullen u helpen om beter keuzes te maken voor die dingen die voor uw geestelijk welzijn van belang zijn.

Een psycholoog geeft u, vanuit zijn of haar kennis en ervaring met gedrag van mensen, advies over de te volgen richting. Uiteindelijk moet u zelf de problemen aanpakken, maar een psycholoog begeleidt u hierbij.

Hoe kan ik via de dokter bij een psycholoog komen?
Gewoon door een afspraak te maken met uw huisarts en in een consult met hem of haar te vertellen over uw problemen. Uw huisarts schrijft dan voor u een verwijsbriefje en geeft u een informatie over de Praktijk voor Psychologische Hulpverlening. Daarna kunt u via de contactpagina op deze website , een aanmeldformulier downloaden en verzenden, een email sturen of later telefonisch contact met ons op te nemen voor een oriënterend gesprek.